Koirankoulutus ei ole uusi ilmiö

Koirankoulutus ei ole uusi ilmiö

Ihminen on kouluttanut koiria jo lajin synnystä asti kun koirat eriytyivät susista kesyyntymisensä ansiosta. Koirien kouluttaminen erilaisiin tehtäviin ja rooleihin juontaa juurensa ainakin muinaiseen Roomaan, jossa koiria opetettiin käyttäytymään kotieläimen tavoin. Tämä on jatkunut vuosisatojen ajan, ja viime vuosisadan puolivälissä tapahtuneen kaupungistumisen myötä se on osa vielä nykyaikaakin.

KoirankoulutuDog Trainingksella viitataan siihen, kuinka koiran käyttäytymistä pyritään muokkaamaan siten, että se oppisi suorittamaan tiettyjä tehtäviä tai toimimaan jossain aktiviteetissa sille annetussa roolissa. Koira on hyvin älykäs ja nopea oppimaan. Se oppii jokaisesta tapahtumasta syy- ja seuraussuhteiden vaikutuksen.

On olemassa hyvin erilaisia metodeja eläinten kouluttamisen suhteen ja jokaiselle löytyy niin kannattajansa kuin kriitikkonsa. Yleisimpiä koirankouluttamisessa käytettäviä metodeja ovat ns. Koehler-metodi, naksutinkoulutus, motivoiva koulutus, dominointiin perustuva koulutus ja suhteeseen perustuva koulutus. Menestyksekkäitä metodeja yhdistävät yleensä eläimen ominaisuuksien ja luonteen tunteminen, oikea ajoitus palkitsemisessa ja rankaisemisessa sekä jatkuva kommunikointi.

Koirien kouluttaminen ja muut koiriin liittyvät aktiviteetit

Suomessa koirien kanssa puuhastellaan paljonkin ja tarjolla on hyvin monenlaisia koiriin liittyviä aktiviteetteja, joihin voi ottaa osaa. Suurinta suosiota nauttivat esimerkiksi agility ja tottelevaisuuskoulutus, joista kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä alueella toimiviin koirakouluihin ja kursseja järjestäviin tahoihin. Toki voi harrastaa myös metsästystä, linnustusta, koiratanssia ja vaikkapa koirien juoksukilpailuita, joista tunnetuimpia maailmanlaajuisestikin ovat nopeutta ja ketteryyttä mittaavat vinttikoirakilpailut. Nämä ovat niin suosittuja, että niistä voi lyödä jopa vetoa. Internetistä löytyy useita sivustoja, joilla voi veikata voittavan koiran puolesta ja pistää likoon hiukan rahaakin vetonsa eteen. Yksi tällainen vedonlyöntimahdollisuuksia tarjoava sivusto on esimerkiksi netti-kasino.fi.

Koirankoulutuksen tarkoitus

Koiria koulutetaan reagoimaan merkkeihin tai käskyihin tai vaihtoehtoisesti suorittamaan tehtäviä, jotka eivät välttämättä luontaisesti kuuluisi sen käytökseen tai karsimaan pois sellaisia piirteitä, jotka eivät ole toivottuja. Koiria koulutetaan, jotta ne sopisivat paremmin yhteiskuntaamme ja elinympäristöömme. Niille opetetaan perustottelevaisuuden lisäksi monia muitakin erikoistoimintoja kuten esimerkiksi poliisikoiran tehtäviä, etsintätehtäviä, metsästystä, paimentamista, invalidien apuna toimimista, viihdyttämistä, huumekoiran tehtäviä sekä ihmisten suojelemista a paikkojen vartiointia.